«Θέληση μόνο να έχει κανείς, μυαλό και επιμέλεια
και μπορεί να αλλάξει την μπλούζα του μεροκαματιάρη
με την τήβεννο του ακαδημαϊκού»
(Παπανούτσος, 1965)


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Χρυσά μετάλλια, παιδαγωγικά και...άλλα διδάγματα

Ο πατέρας της Κορακάκη είναι αδιαμφισβήτητα ένα πανέξυπνος άνθρωπος. Διάβλεψε νωρίς την όρεξη της κόρης του για διάκριση στον αθλητισμό. Ο τραυματισμός της στο στίβο δεν τους πτόησε. Σκέφτηκε έξυπνα την ενασχόληση σε ένα ολυμπιακό άθλημα που τα φώτα της δημοσιότητας και η εμπορευματοποίηση δεν είναι τόσο ισχυρά όσο σε άλλα αθλήματα. Τα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια όμως ζυγίζουν το ίδιο σε όλα τα αθλήματα.

Πηγή εικόνας: www.contra.gr

Η φράση της Κορακάκη "ο πατέρας μου έλεγε να ακολουθήσω την στρατηγική του αλλά εγώ ακολουθούσα την δική μου μέχρι που κατάλαβα πως είχε δίκιο" κρύβει την πεμπτουσία της παιδαγωγικής προσπάθειας που λέει το εξής: τα παιδιά είναι ελεύθερα να δοκιμάσουν μόνα τους την αποτυχία ή την επιτυχία πέρα από τις επιταγές των δασκάλων διότι μόνο έτσι μαθαίνουν έξω από το θερμοκήπιο ΑΛΛΑ να είναι ταυτόχρονα οπλισμένα από πριν ώστε να αντιληφθούν έγκαιρα το σωστό και το λάθος.


Πίσω από το χρυσό μετάλλιο της Κορακάκη κρύβεται μια τεράστια επιτυχία διαπαιδαγώγησης.

Αν ήμουν δημοσιογράφος θα κυνηγούσα τον πατέρα της για συνέντευξη. Θα αφιέρωνα στο χρυσό μετάλλιο όχι πάνω από δυο λεπτά συζήτησης και όλο τον υπόλοιπο χρόνο της συνέντευξης θα τον αφιέρωνα στο να μάθω πως πέρναγαν μαζί σε όλο αυτό το Γολγοθά και άλλα πολλά άσχετα με τον αθλητισμό. Εσείς που μεγαλώνετε παιδιά με κάποιο τρόπο κυνηγήστε τον να τον ακούσετε με κάποιο τρόπο.

Ένα άλλο θέμα που με έχει χαροποιήσει ιδιαιτέρως είναι ότι πολιτικοί και αθλητικοί παράγοντες πιάστηκαν στον ύπνο και δεν πρόλαβαν να κεφαλαιοποιήσουν επικοινωνιακά τον θρίαμβο του κοριτσιού από τη Δράμα.
Μα πόσο υπέροχο είναι όλο αυτό...




Λάμπρος Παπαδέας



Πηγή:
https://www.facebook.com/labros.papadeas?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf)