«Θέληση μόνο να έχει κανείς, μυαλό και επιμέλεια
και μπορεί να αλλάξει την μπλούζα του μεροκαματιάρη
με την τήβεννο του ακαδημαϊκού»
(Παπανούτσος, 1965)


Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΜΕ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Πρόσκληση για ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα για να βελτιώσουν νέοι με δυσλεξία τα Αγγλικά τους.  





bvl-legasthenie.de
Εδώ και χρόνια ο Γερμανικός φορέας, τρέχει καλοκαιρινό πρόγραμμα τριβής με την Αγγλική γλώσσα, για νέους με δυσλεξία. Φέτος αποφάσισαν να διευρύνουν το πρόγραμμα και να το εξελίξουν σαν μια διεθνή συνάντηση νέων με δυσλεξία ηλικίας 18-25 ετών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2014.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικές από τις δραστηριότητες που προγραμματίζουμε:

Κάθε πρωί θα διεξάγετε ένα βιωματικό εργαστήριο με ένα κυρίως θέμα. Στο εργαστήριο αυτό, θα μαθαίνουμε λέξεις που χρειάζονται έτσι ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να διαχειριστούμε το θέμα της ημέρας. Στόχος μας είναι οι νέοι να μπορέσουν να μάθουν μέσα από έναν δημιουργικό και συμμετοχικό περιβάλλον έτσι ώστε αργότερα να μπορούν να θυμούνται τις γνώσεις που αποκόμισαν αλλά και να μπορέσουν να διευρύνουν το λεξιλόγιό τους.

Το απόγευμα, έχουμε σκοπό να εξερευνήσουμε την πόλη του Würzburg και τα γύρω περίχωρα, όπως το Residenz και η Schloss Marienberg. Τις επόμενες μέρες έχουμε σκοπό να κάνουμε βόλτα με πλοίο σε κάστρο κοντά στο Würzburg και να επισκεφτούμε το διάσημο πανεπιστήμιο Julius-Maximalians-University.
Τα βράδια, θα περνάμε την ώρα μας όλοι μαζί ψήνοντας κοντά στο ποτάμι, και παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια. Στόχος είναι να μοιραστούμε τις εμπειρίες της κάθε μέρας.

Η επικοινωνία θα γίνεται στα Αγγλικά σε όλη την διάρκεια της ημέρας, τόσο στα εργαστήρια όσο και στον ελεύθερο χρόνο.

Στόχος μας είναι να βρεθούν μαζί νέοι με δυσλεξία από όλη την Ευρώπη. Θέλουμε να τους δώσουμε την δυνατότητα να διευρύνουν και να βελτιώσουν τα αγγλικά τους μέσα από δραστηριότητες έτσι ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία με τους άλλους στα αγγλικά. Οι συμμετέχοντες, θα νοιώθουν άνετα να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και να εκφράζονται, μέσα σε ένα περιβάλλον υποστηρικτικό. Ακόμη θα τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν φιλίες από όλη την Ευρώπη και να ανταλλάξουν εμπειρίες.
 

Πηγή: http://www.dyslexia-goneis.gr/view.asp?ItemID=1136&ns=2

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

What's It Like Being Dyslexic? (Video)

 


Σ' αυτό το βίντεο περιγράφονται οι καθημερινές δυσκολίες
που αντιμετωπίζει ένας μαθητής με δυσλεξία στο σχολείο.

Ανακαλύψτε τις κλασσικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει,
αλλά και τις ιδιαίτερες ικανότητες που μπορεί να εμφανίζει.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Die Geschichte vom Zappel-Philipp (ADHS)

Wer kennt sie nicht,

die Struwwelpetergeschichte des Zappelphilipp?



„Ob der Philipp heute still
ADHS Symptome
http://www.adhssymptome.de/
Wohl bei Tische sitzen will?“
Also sprach in ernstem Ton
Der Papa zu seinem Sohn,
Und die Mutter blickte stumm
Auf dem ganzen Tisch herum.
Doch der Philipp hörte nicht,
Was zu ihm der Vater spricht.
Er gaukelt
Und schaukelt,
Er trappelt
Und zappelt
Auf dem Stuhle hin und her.
„Philipp, das missfällt mir sehr!“


Die starke kindliche Unruhe wurde damals als moralischer Defekt  wahrgenommen, einhergehend mit der Vermutung eines vererblichen Krankheitsbildes. Heute geht man davon aus, dass es sich beim Auftreten der im Folgenden genannten Symptome in erster Linie um eine Aufmerksamkeitsstörung handelt, die häufig mit Hyperaktivität gekoppelt ist.

http://www.adhssymptome.de/

www.youtube.com/watch?v=myv5QzEmjIE

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Τι είναι το Σύνδρομο Asperger, με απλά λόγια!

"ASPERGER’S SYNDROME,
1. I find the world very confusing and chaotic.
(I often take things literally when they should not be taken literally)
2. I have trouble understanding expressions on people's faces.
3. Bad handwriting, hypersensitive and clumsy.
4. Get overly concerned with ordinary things.
5. I have trouble expressing my emotions...
I cannot cry properly............ YET I do not feel defective."

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Αληθινό Δείγμα - Παράδειγμα Γραπτού

Πόσοι μα πόσοι δεν αντικρίζουμε - αντιμετωπίζουμε καθημερινά τέτοια γραπτά...


Μαθητής 14 ετών με επίσημη διάγνωση
Συνδρόμου Διάσπασης Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

"Mary & Max", Asperger syndrome

Μια φανταστική animation-ταινία για τις κοινωνικές σχέσεις ατόμου με Σύνδρομο Asperger. Παρουσιάζονται διάφορα ψυχολογικά προβλήματα και παράλληλα εξυμνεί την αληθινή φιλία !



"Mary and Max"

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

"Μαθησιακές Δυσκολίες, μια πρώτη προσέγγιση" ("aktuell" 33/2013)

ψηφιακό περιοδικό της Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε. "aktuell", τεύχος 33/2013, σελ.09   


ψηφιακό περιοδικό της Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε. "aktuell", τεύχος 33/2013, σελ.10


Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Μεταξύ μας τώρα... το μυστικό της επιτυχίας!

του Νίκου Μητρούση

... το μυστικό για την επιτυχία ενός μαθητή με ΕΜΔ / Δυσλεξία είναι η συνεχής επικοινωνία, ενημέρωση και η άψογη συνεργασία μεταξύ των Γονέων και των Δασκάλων του, υπό την καθοδήγηση πάντα ενός Ειδικού.
Ο Ειδικός θα αξιολογήσει την κατάσταση του μαθητή (χωρίς να βάλει "ταμπέλες" για την αποφυγή προκαταλήψεων) και θα προτείνει τις ανάλογες διδακτικές και παιδαγωγικές μεθόδους, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η εξατομικευμένη διδασκαλία του μαθητή.

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να αναθεωρείται συχνά λαμβάνοντας υπόψη τόσο την εκπαιδευτική, όσο και την κοινωνική εξέλιξη του μαθητή. Απλά πράγματα!

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

"Like Stars on Earth" Video


Μια ταινία που αφορά μαθητή με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
και δεν επιτρέπεται να μην την έχει δει κάθε γονιός ή δάσκαλος ! ! !


Αναζητήστε την παραπάνω ταινία με τον τίτλο
"Like Stars on Earth" ή "Every child is special" ή "Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό".

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

"3 Τύποι γονέων παιδιών με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες"




του Νίκου Μητρούση


Οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες είναι ένα σημάδι έλλειψης αντιστοιχίας μεταξύ των ακαδημαϊκών απαιτήσεων μάθησης (εκμάθηση, ταχύτητα εκμάθησης, στρατηγικές εκμάθησης, κ.λπ.) και των ατομικών δυνατοτήτων του παιδιού. Με απλά λόγια, ενώ το παιδί δείχνει να έχει δυνατότητες (ίσως και πάνω του μετρίου), αυτές δεν αποτυπώνονται στη συμπεριφορά του ή στο γραπτό του λόγο. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών μαθησιακών δυσκολιών και διαταραχών στην κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη τόσο στη σχολική και εφηβική του ζωή, όσο και στην ενήλικη.
Ως εκπαιδευτικός ξένης γλώσσας έχει τύχει να γνωρίσω και να συνεργαστώ με τρεις διαφορετικούς τύπους γονέων, όσον αφορά την αντίληψη που έχουν για το παιδί τους, όταν αυτό αντιμετωπίζει κάποιας μορφής Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία ή Δυσλεξία:

  i.      Ο γονιός που γνωρίζει το πρόβλημα και ενημερώνει εξ αρχής τους δασκάλους του παιδιού σχετικά με αυτό.
Αυτή είναι η “εύκολη” περίπτωση, αφού σε βγάζει από τη δύσκολη θέση της αναγνώρισης του προβλήματος και της αμήχανης κουβέντας που υποχρεωτικά ακολουθεί με τους γονείς (κυνικό μεν, αληθές δε). Η συνέχεια περιπλέκεται όμως, αφού θα πρέπει να αποφασίσεις αν έχεις τα εχέγγυα (τις γνώσεις, την όρεξη και τις δυνατότητες) να αναλάβεις την ευθύνη για τέτοιου είδους περίπτωση μαθητή.
Εδώ συνήθως υπάρχει και παρατίθεται και η επίσημη γνωμοδότηση από κάποιον αρμόδιο φορέα (πχ ΚΕΔΔΥ). Ιδιαίτερη προσοχή όμως πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις, όπου παιδιά διαγιγνώσκονται με ΔΕΠ(Υ), αλλά για πρακτικούς λόγους αναφέρονται ως Δυσλεκτικοί, ενημερώσου επ’ ακριβώς λοιπόν και μην παρασύρεσαι.

ii.      Ο γονιός, ο οποίος είναι ανυποψίαστος ή απλώς ακόμα δεν του μίλησε κανείς σχετικά.
Θα πρέπει να γίνεις για λίγο “ο κακός” της παρέας (στο μέλλον σίγουρα θα σε ευγνωμονούν και θα σε μνημονεύουν ως τον “καλό”). Με απλά λόγια και κυρίως ειλικρίνεια θα πρέπει να εξηγήσεις στους γονείς όσα παρατηρείς και αντιλαμβάνεσαι σχετικά με τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του παιδιού, πάντα σύμφωνα με τις γνώσεις και την εμπειρία σου. Πρακτικές δηλαδή και πράξεις του μαθητή που οι γονείς είτε δικαιολογούν, είτε δε θέλουν ή δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν και οι υπόλοιποι δάσκαλοί τους δεν αντιλαμβάνονται ή απλώς φοβούνται να αναφέρουν και να επωμιστούν τις περαιτέρω διδακτικές τους ευθύνες.
Πηγή εικόνας: www.kidshealth.org
Υποχρέωσή σου είναι να προτρέψεις τους γονείς να ενημερωθούν σχετικά με αυτές τις Δυσκολίες και να προτείνεις με στόμφο την παραπομπή του παιδιού σε κάποιον ειδικό για να γίνει η ακριβής διάγνωση.

iii.      Ο γονιός που γνωρίζει πως κάτι τρέχει, αλλά ΟΧΙ στο δικό του παιδί.
Πηγή εικόνας: www.dyslexicbrian.com
Αυτή είναι και η πιο δύσκολη περίπτωση που μου έτυχε, οφείλω να ομολογήσω. Οι γονείς που γνωρίζουν αλλά στρουθοκαμηλίζουν! Για τις χαμηλές σχολικές επιδόσεις του παιδιού φταίνε οι δάσκαλοι και οι οικοδιδάσκαλοι, η αντιστροφή γραμμάτων κατά τη γραφή ή οι πολλές μουντζούρες οφείλονται σε απροσεξία/αφηρημάδα και το ότι ίσως δυσκολεύεται να δέσει τα κορδόνια του (12+ ετών) φταίει η γιαγιά που το καλομαθαίνει…
Αυτού του τύπου οι γονείς μας δυσκολεύουν γιατί συνήθως είναι καχύποπτοι και αρνητικοί απέναντί σε μας και το έργο μας. Στις ώριμες και υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις όμως, ο γονέας παραβλέπει τον εγωισμό του, αφού πρώτα καταλάβει πως δεν είναι αυτός που ευθύνεται για τυχόν Ε.Μ.Δ. (ευθύνεται όμως για τη μη αντιμετώπισή τους), και αφοσιώνεται στις πραγματικές ανάγκες του παιδιού του. 

Σε πρώτη φάση θα πρέπει ως δάσκαλος να μπορείς να αντιληφθείς την ύπαρξη κάποιου σχετικού προβλήματος. Αυτό δε σημαίνει να κάνεις ακριβή διάγνωση, απλώς θα πρέπει να μπορείς να αντιληφθείς την ύπαρξη κάποιας δυσκολίας στο συγκεκριμένο μαθητή, σε σχέση πάντα με άλλους μαθητές αντίστοιχης ηλικίας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Στη συνέχεια να ενημερώσεις τους γονείς και ο μαθητής να παραπεμφθεί σε κάποιον ειδικό.
Σε δεύτερη φάση – αφού εξεταστεί ο μαθητής από κάποιον ειδικό και εφόσον πρόκειται όντως για κάποια μορφή Ε.Μ.Δ. ή Δυσλεξία – θα πρέπει να προχωρήσεις στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου προγράμματος διδασκαλίας, σύμφωνα με τις ανάγκες του συγκεκριμένου μαθητή. Φυσικά, οφείλεις να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και παιδαγωγών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Είσαι εκπαιδευτικός; Ποιους από τους παραπάνω τύπους γονέων έχεις συναντήσει και πώς κρίνεις ότι συμπεριφέρθηκες; Είσαι γονιός ατόμου με Ε.Μ.Δ.; Σε ποιόν τύπο γονέα κατατάσσεις τον εαυτό σου;
Σκέψου την απάντησή σου και βοήθα τώρα το μαθητή ή το παιδί σου…
 

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

"Ψηφιακή τεχνολογία και Μαθησιακές Δυσκολίες"



του Νίκου Μητρούση
(τμήμα του άρθρου "Μαθησιακές Δυσκολίες, μια πρώτη προσέγγιση")



"Η ψηφιακή τεχνολογία και επικοινωνία (σύγχρονη και ασύγχρονη) μπορεί να γίνει το δεκανίκι μας τόσο κατά την παράδοση του μαθήματος στο σχολείο, όσο και κατά την επανάληψή του στο σπίτι.
Πηγή εικόνας: www.dyslexiaa2z.com
Χρησιμοποιώντας το διαδραστικό πίνακα, τον Η/Υ και το διαδίκτυο (πλατφόρμες διδασκαλίας, εργαλεία και εφαρμογές Web 2.0 (π.χ. πλατφόρμα moodle, wikis, blogs, forums κ.α.)). Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές δεν κατέχουν πλέον απλώς παθητικό ρόλο στη διαδικασία της μάθησης. Αναπτύσσονται οι δημιουργικές δεξιότητές τους, συνδέεται η παλαιά με τη νέα γνώση και δίνουμε την αίσθηση του παιχνιδιού – βασικό κίνητρο για ένα μαθητή – απελευθερώνοντας τη σκέψη και την ηρεμία τους.
Συνδυάζοντας την κατά πρόσωπο διδασκαλία με την ηλεκτρονική και την εξ αποστάσεως μάθηση (blended learning) προσφέρουμε στο μαθητή τη δυνατότητα της αυτορρυθμιζόμενης μάθησης, του αυτοελέγχου, της αυτοδιόρθωσης των λαθών του και της αυτοαξιολόγησης, δίνοντας του την αίσθηση της αυτόνομης διδασκαλίας."


Βιβλιογραφία:
-  Μητρούσης, Νίκος (2012): „Web 2.0 und Lerntheorien, Angebot und Einsatzmöglichkeiten im Fremdsprachenunterricht“. Α.Π.Θ. Φιλοσοφική Σχολή, τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Θεσσαλονίκη.




Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

"Δυσλεκτικός δε σημαίνει χαζός!"



του Νίκου Μητρούση
τμήμα του άρθρου "Μαθησιακές Δυσκολίες, μια πρώτη προσέγγιση"

Πηγή εικόνας: www.edugroup.at
Έννοιες όπως Μαθησιακές Δυσκολίες (διαταραχές: ανάγνωσης, γραπτής έκφρασης, μαθηματικών), Δυσλεξία και Διάσπαση Προσοχής έχουν μπει στο λεξιλόγιό μας μόλις τα τελευταία χρόνια. Οι έννοιες αυτές είναι η επιστημονική εξήγηση (και η εκδίκηση συνάμα) των ατόμων που κάποτε αδίκως στιγματίστηκαν και που όλοι θυμόμαστε μέσα στην τάξη ή στην παρέα ως «ο αργόστροφος…», «ο τεμπέλης…», «αυτός που δεν του κόβει…», «δεν κάθεται στον κώλο του…» και τόσα άλλα.

  Ακόμα θυμάμαι το Βασίλη, το συμμαθητή μου στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, που αν και δυσκολευόταν να διαβάσει και να γράψει, αυτόν επίλεγε πρώτα κάθε ομάδα όταν παίζαμε ποδόσφαιρο αφού ήταν καλύτερος όλων μας, ήταν αυτός στον οποίο απευθυνόμασταν αργότερα για να επισκευάσει τα μοτοποδήλατά μας, είναι αυτός τον οποίο καλώ και σήμερα όταν «κολλάει» ο υπολογιστής μου… Κι όμως ήταν αυτός, τον οποίο ο απαίδευτος δάσκαλος  στο Δημοτικό Σχολείο (εν έτει 1993) παρότρυνε δημόσια να γίνει «τσομπάνης» γιατί «η ομάδα δεν τραβάει…». Θού Κύριε... ”
 

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

"Ο Εκπαιδευτικός και τα καθήκοντά του"



Πηγή εικόνας: www.instep-online.ch
[ Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι πολύπλευρος. Δεν πρόκειται απλώς για τη διεκπεραίωση του προγράμματος σπουδών με την παράδοση της διδακτικής ύλης. ]
Ο εκπαιδευτικός συμβάλλει τόσο στην ανατροφή, όσο και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Αποτελεί πρότυπο και μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική συμπεριφορά των μαθητών του, να μεταδώσει αξίες και να προωθήσει τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ τους. Μέσα σε μια ομάδα, είναι υποχρέωσή του να δημιουργήσει μια θετική ατμόσφαιρα, ώστε να βοηθήσει στην αυτόνομη μάθηση και να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν ανεξάρτητη σκέψη. Επιπλέον, ένας εκπαιδευτικός είναι πάντα ένα άτομο εμπιστοσύνης για τους μαθητές του, μπορεί να τους βοηθήσει με τα προσωπικά ή σχολικά τους προβλήματα και να τους παρέχει την κατάλληλη εκπαιδευτική βοήθεια και γενικότερη υποστήριξη. Εκτός αυτού, θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει, πιθανώς, μαθησιακές δυσκολίες ή κάποιας μορφής διαταραχές συμπεριφοράς.
Πηγή εικόνας: www.instep-online.ch
Στα καθήκοντά του, περιλαμβάνονται και οι συζητήσεις με τους γονείς και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό για την εξεύρεση λύσεων για περιπτώσεις προβλημάτων που ελλοχεύουν στο σχολείο. Επίσης, η καθημερινότητά του περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα, καθώς και την οργάνωση και τη συνοδεία των σχολικών εκδρομών. [...] Προϋποθέσεις για το επάγγελμα (λειτούργημα) αυτό, εκτός από εκπαιδευτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, είναι απαραίτητη η ψυχική δύναμη και ισορροπία, καθώς οι εκπαιδευτικοί έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στους μαθητές τους γενικότερα.
       Πηγή:
Μετάφραση: Νίκος Μητρούσης
 

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

"Πώς διακρίνεται η Δυσλεξία στα Γερμανικά"



του Νίκου Μητρούση

Τυπικά χαρακτηριστικά της δυσλεξίας στη γερμανική γλώσσα:



Ο μαθητής μπερδεύει γράμματα, που μοιάζουν μεταξύ τους,
  τόσο κατά τη γραφή, όσο και κατά την ανάγνωση: όπως π.χ. b/d ή a/o,

δεν αντιλαμβάνεται τη χρήση μικρών (πεζών) και κεφαλαίων γραμμάτων:
  όπως πχ. der hund, die MaRmeLAde,

• γράφει λανθασμένα τις καταλήξεις των λέξεων που ακούει,

• παραλείπει τις καταλήξεις των λέξεων κατά την ανάγνωσή τους,

παραλείπει διπλά ή άηχα γράμματα: π.χ. mussten, geht,

μπερδεύει τη σειρά των γραμμάτων μέσα σε μία λέξη: π.χ.farehn,

οι εκθέσεις του συχνά είναι μονότονες και σύντομες,

δε χρωματίζει τη φωνή του όταν διαβάζει ή όταν μιλάει,

λόγω της δυσκολίας που έχει στην ανάγνωση αποφεύγει τα βιβλία,

ο μαθητής ενδιαφέρεται κυρίως για εικόνες, Comic ή TV.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

"Δυσλεξία και Ξένες Γλώσσες"



του Νίκου Μητρούση

[ Η Δυσλεξία ως όρος προσπαθεί να περιγράψει τις μαθησιακές δυσκολίες ενός ατόμου στην κατάκτηση των δεξιοτήτων της ανάγνωσης, της γραφής και της ορθογραφίας ]

 Τα δυσλεξικά άτομα παρουσιάζουν μια μεγάλη ποικιλία στην κλινική τους εικόνα, οπότε έχουμε ένα πολύπλοκο σύνδρομο, στο οποίο εμπλέκονται διάφοροι επιστημονικοί κλάδοι, όπως η ιατρική, η παιδαγωγική, η ψυχολογία και η νευρολογία. Επιστημονικοί κλάδοι, που προσεγγίζουν το πρόβλημα ο καθένας από τη δική του σκοπιά και θεώρηση, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να δώσουμε έναν ακριβή ορισμό ή αιτιολογία για τη Δυσλεξία.
Η Δυσλεξία, σύμφωνα με γενετικές έρευνες, καταδεικνύεται ως κληρονομήσιμη και οικογενειακή. Δε δημιουργείται και δεν παρουσιάζεται ξαφνικά  σε κάποια ηλικία (εκτός αν εμφανιστεί μετά από κάποιο τραυματισμό, οπότε θα μιλάμε για επίκτητη δυσλεξία), ούτε εξαφανίζεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αντιμετωπίζεται δε, με εξατομικευμένα προγράμματα από κατάλληλα καταρτισμένους εκπαιδευτικούς.
Η διδασκαλία μίας ή και δύο ξένων γλωσσών σε μαθητές με Δυσλεξία  είναι εφικτή, αρκεί να πραγματοποιείται από εξειδικευμένα στις ειδικές μαθησιακές ανάγκες άτομα. Σίγουρα τα προβλήματα που εμφανίζονται στη μητρική γλώσσα (π.χ. αντικατοπτρισμός, παράλειψη ή πρόσθεση γραμμάτων, τόσο στη γραφή όσο και στην ανάγνωση) δυσκολεύουν την εκμάθησή των ξένων γλωσσών, αν και δε μεταφέρονται πάντα αυτούσια από τη μια γλώσσα στην άλλη. Σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή της ξένης γλώσσας.
 [ H γερμανική γλώσσα επομένως, εν συγκρίσει με την αγγλική, θεωρείται σίγουρα πιο εύκολη για την εκμάθηση της από άτομα με Δυσλεξία ]
Όπως είναι γνωστό, τα Αγγλικά ανήκουν στην πιο δύσκολη κατηγορία για την εκμάθησή τους από δυσλεξικά άτομα. Αυτό οφείλεται στο ότι η αγγλική γλώσσα είναι μια μη φωνητική γλώσσα (άλλα γράφουμε και άλλα διαβάζουμε). Στη γερμανική γλώσσα αντίθετα, υπάρχει στενή αντιστοιχία μεταξύ ήχων και γραμμάτων, προφορικού και γραπτού λόγου δηλαδή. Στα Γερμανικά ένα φωνήεν αναπαριστά έναν και μόνο ήχο, ενώ η μοναδική δυσκολία φαίνεται να είναι η εκάστοτε παρατεταμένη προφορά τους, η οποία όμως αντιμετωπίζεται με τη χρήση βασικών κανόνων.

Βιβλιογραφία:
-    Πόρποδας, Κ. Δ. (1997). Δυσλεξία: Η ειδική Διαταραχή του Γραπτού Λόγου. Αθήνα: Έκδοση του συγγραφέα.
-    Στασινός, Δ.Π. (1999). Δυσλεξία και σχολείο. Αθήνα: Gutenberg.
-    Janikova, Vera (2009). Was kann den Kindern mit Lernschwierigkeiten ihr Deutschlernen leichter machen. Germanistische Studien zur Sprache, Literatur und Didaktik II. Presov: Masaryk University.
-    www.dyslexia.gr (Απρίλιος 2013)