«Θέληση μόνο να έχει κανείς, μυαλό και επιμέλεια
και μπορεί να αλλάξει την μπλούζα του μεροκαματιάρη
με την τήβεννο του ακαδημαϊκού»
(Παπανούτσος, 1965)


Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

"Ο Εκπαιδευτικός και τα καθήκοντά του"



Πηγή εικόνας: www.instep-online.ch
[ Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι πολύπλευρος. Δεν πρόκειται απλώς για τη διεκπεραίωση του προγράμματος σπουδών με την παράδοση της διδακτικής ύλης. ]
Ο εκπαιδευτικός συμβάλλει τόσο στην ανατροφή, όσο και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Αποτελεί πρότυπο και μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική συμπεριφορά των μαθητών του, να μεταδώσει αξίες και να προωθήσει τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ τους. Μέσα σε μια ομάδα, είναι υποχρέωσή του να δημιουργήσει μια θετική ατμόσφαιρα, ώστε να βοηθήσει στην αυτόνομη μάθηση και να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν ανεξάρτητη σκέψη. Επιπλέον, ένας εκπαιδευτικός είναι πάντα ένα άτομο εμπιστοσύνης για τους μαθητές του, μπορεί να τους βοηθήσει με τα προσωπικά ή σχολικά τους προβλήματα και να τους παρέχει την κατάλληλη εκπαιδευτική βοήθεια και γενικότερη υποστήριξη. Εκτός αυτού, θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει, πιθανώς, μαθησιακές δυσκολίες ή κάποιας μορφής διαταραχές συμπεριφοράς.
Πηγή εικόνας: www.instep-online.ch
Στα καθήκοντά του, περιλαμβάνονται και οι συζητήσεις με τους γονείς και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό για την εξεύρεση λύσεων για περιπτώσεις προβλημάτων που ελλοχεύουν στο σχολείο. Επίσης, η καθημερινότητά του περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα, καθώς και την οργάνωση και τη συνοδεία των σχολικών εκδρομών. [...] Προϋποθέσεις για το επάγγελμα (λειτούργημα) αυτό, εκτός από εκπαιδευτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, είναι απαραίτητη η ψυχική δύναμη και ισορροπία, καθώς οι εκπαιδευτικοί έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στους μαθητές τους γενικότερα.
       Πηγή:
Μετάφραση: Νίκος Μητρούσης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου