«Θέληση μόνο να έχει κανείς, μυαλό και επιμέλεια
και μπορεί να αλλάξει την μπλούζα του μεροκαματιάρη
με την τήβεννο του ακαδημαϊκού»
(Παπανούτσος, 1965)


Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

"Δυσλεκτικός δε σημαίνει χαζός!"



του Νίκου Μητρούση
τμήμα του άρθρου "Μαθησιακές Δυσκολίες, μια πρώτη προσέγγιση"

Πηγή εικόνας: www.edugroup.at
Έννοιες όπως Μαθησιακές Δυσκολίες (διαταραχές: ανάγνωσης, γραπτής έκφρασης, μαθηματικών), Δυσλεξία και Διάσπαση Προσοχής έχουν μπει στο λεξιλόγιό μας μόλις τα τελευταία χρόνια. Οι έννοιες αυτές είναι η επιστημονική εξήγηση (και η εκδίκηση συνάμα) των ατόμων που κάποτε αδίκως στιγματίστηκαν και που όλοι θυμόμαστε μέσα στην τάξη ή στην παρέα ως «ο αργόστροφος…», «ο τεμπέλης…», «αυτός που δεν του κόβει…», «δεν κάθεται στον κώλο του…» και τόσα άλλα.

  Ακόμα θυμάμαι το Βασίλη, το συμμαθητή μου στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, που αν και δυσκολευόταν να διαβάσει και να γράψει, αυτόν επίλεγε πρώτα κάθε ομάδα όταν παίζαμε ποδόσφαιρο αφού ήταν καλύτερος όλων μας, ήταν αυτός στον οποίο απευθυνόμασταν αργότερα για να επισκευάσει τα μοτοποδήλατά μας, είναι αυτός τον οποίο καλώ και σήμερα όταν «κολλάει» ο υπολογιστής μου… Κι όμως ήταν αυτός, τον οποίο ο απαίδευτος δάσκαλος  στο Δημοτικό Σχολείο (εν έτει 1993) παρότρυνε δημόσια να γίνει «τσομπάνης» γιατί «η ομάδα δεν τραβάει…». Θού Κύριε... ”
 

4 σχόλια:

  1. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη απείδευτοι δάσκαλοι και θα υπάρχουν, όσο δεν υπάρχει αξιολόγησή τους, όσο δεν υπάρχουν κίνητρα να γίνεται ο κάθε δάσκαλος κάτι περισσότερο από τσομπάνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου,
      δυστυχώς η παιδεία, η ανθρωπιά, το κέφι και το μεράκι που πρέπει να διακατέχουν έναν εκπαιδευτικό δεν αξιολογούνται.
      Το παραπάνω περιστατικό του '93 είναι πέρα για πέρα αληθινό.
      Καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  2. Νικόλα πολλά μπράβο για το άρθρο σου,
    πιστεύω ότι κάθε μια από αυτές τις ξεχωριστές περιπτώσεις μαθησιακών ιδιαιτεροτήτων σε μια σχολική αίθουσα, θα πρέπει να εντιμετωπίζεται από τους εκπαιδευτικούς όχι ως εμπόδιο στο έργο τους αλλά ως μια πρόκληση να γίνουν αυτοί καλύτεροι. Αν και μόνο ευχάριστα θυμάμαι από τους δασκάλους μου, σίγουρα δεν το καταφέρνουν όλοι...

    Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Άκη έχεις απόλυτο δίκιο!
      Για να γίνουν όμως καλύτεροι, πέρα από το μεράκι που θεωρώ απαραίτητο, μπορούν και πρέπει να ζητήσουν και τη βοήθεια των ειδικών.

      Διαγραφή